Ministri odštartujú výjazdové zasadnutie riešením regionálnych problémov

06.04.2011 Poprad

Štrba 6. apríla (TASR) - Vládni ministri začnú svoje výjazdové zasadnutie vlády v podtatranskom regióne riešením práve problémov tohto kraja. Aktuálne otázky miestnej samosprávy pripravili na rokovanie vlády Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS). Ministri sa majú zaoberať financovaním miestnej samosprávy, sociálnou oblasťou, teplárňami či stavebným zákonom.
Vláda by sa mala taktiež zaoberať reguláciou nájomného v reštituovaných bytových domoch. Nájomné by sa totiž malo v priebehu nasledujúcich rokov zrušiť. Obyvatelia týchto nájomných bytov pritom budú môcť požiadať štát o dotácie na zabezpečenie náhradného bývania.
\"Predkladané riešenie navrhuje 6,5-ročné obdobie, do 31. decembra 2017, počas ktorého by nájomcovia bytov v uvedených domoch, za podmienok presne vymedzených zákonom, uvoľnili prenajaté byty a následne dáva vlastníkom možnosť ponúknuť tieto byty na prenájom za trhové nájomné alebo s nimi nakladať podľa vlastných predstáv,\" vysvetľuje v materiáli rezort dopravy.
Ministri prerokujú aj analýzu možnosti zvýšenia príjmov z hazardných hier. Rezort financií totiž navrhuje zmenu v odvodoch z týchto hier, ktorá by do štátneho rozpočtu priniesla dodatočných 16 miliónov eur ročne. Pre zvýšenie príjmov z hazardných hier chce tiež ministerstvo presadiť opatrenia na zamedzenie odlivu vkladov hráčov do zahraničia a zefektívnenie výkonu dozoru.
\"Napriek medziročnému poklesu príjmov z odvodov v období ostatných dvoch rokov predstavujú odvody stabilnú položku príjmov verejnej správy. Najvyšší pokles príjmov v roku 2010 oproti roku 2009 bol u videohier, a to vo výške asi 9 miliónov eur. Tento pokles bol spôsobený okrem iných faktorov predovšetkým zmenou základne pre výpočet odvodov,\" konštatuje rezort financií v analýze. Nové nastavenia by preto mali ďalšiemu poklesu odvodov do verejného rozpočtu zamedziť.
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po pondelkovom (4.4.) stretnutí Koaličnej rady avizovala aj tému privatizácie šiestich štátnych teplární. Ich časť by mala získať samospráva. Podľa Radičovej by tento prevod na mestá nemal ovplyvniť celkovú sumu, ktorú chce získať štát za ich privatizáciu.
 

Vyberte región